همکاری در فروش یکی از بهترین استراتژی ها برای رشد کسب و کارهای اینترنتی است که از سال ها پیش تا به امروز مدل های مختلف آن را در وب فارسی دیده ایم. البته اگر همین الان واژه همکاری در فروش را جست و جو کنید با صفحه عضویت در سیستم همکاری در فروش برخی از فروشگاه های اینترنتی مواجه می شوید.
شاید پیش خود فکر کنید همکاری در فروش به همین جا ختم می شود و فقط مختص همکاری در فروش محصولات فروشگاهی است. اما همکاری در فروش یا بازاریابی واسطه ای مدل های مختلفی دارد که کسب و کارها و استارتاپ های اینترنتی امروزه به خوبی از آن بهره مند شده اند و فقط به فروش محصول ختم نمی شود! در این مقاله هم قصد دارم در مورد همین قضیه صحبت کنم.
اگر فکر می کنید واژه همکاری در فروش فقط به همکاری در فروش محصولات فروشگاهی ختم می شود سخت در اشتباه هستید و برای اطلاعات بیشتر پیشنهاد می کنم در این مقاله همراه من باشید.
اگر صاحب کسب و کار آنلاینی هستید و می خواهید با راه اندازی چنین سیستمی فروش محصولات و خدمات خود را افزایش دهید یا اینکه کسب و کاری ندارید و دوست دارید از طریق همکاری در فروش درآمد خوبی داشته باشید قطعا این مقاله به درد شما خواهد خورد.
همکاری در فروش یعنی چه؟همکاری در فروش (Affiliate Marketing) که به آن فروش واسطه ای و فروش وابسته هم می گویند به شریک شدن در سود فروش محصول یا خدمتی گفته می شود.
به بیانی دیگر اگر هر فردی هر فرد دیگری را با کسب و کاری آشنا کند که برای کسب و کار مورد نظر سودی داشته باشد همکاری در فروش انجام داده است و این کاملا قابل پیگیری است که در ادامه بیشتر در موردش توضیح می دهم.
به همکاری در فروش بازاریابی پورسانتی هم گفته می شود یعنی در این سیستم پای محصولات و خدماتی در میان است که توسط افرادی به عنوان بازاریاب فروخته می شوند و به عنوان پورسانت درصدی از سود فروش آن محصول یا خدمات به آن ها تعلق می گیرد.
در سیستم همکاری در فروش درصد همکاری ها مشخص شده است و به ازای فروش هر محصول یا خدماتی پورسانت تعیین شده به حساب بازاریاب مورد نظر واریز می شود.
سیستم همکاری در فروش چگونه کار می کند؟معمولا سیستم همکاری در فروش در هر وب سایت یا کسب و کاری به صورت برنامه نویسی شده ایجاد می شود. وب سایتی که قصد دارد سیستم همکاری در فروش خود را راه اندازی کند باید از طریق برنامه نویسی این کار را انجام دهد.
سیستم همکاری در فروش به چند صورت قابل اجرا است. یکی از متداول ترین آنها لینک همکاری در فروش است که در اکثر وب سایت ها مشاهده کرده اید.
در این روش لینکی مخصوص هر فردی که تمایل دارد در فروش محصولات و خدمات سایت همکاری داشته باشد در نظر گرفته شده است. از طریق لینک منحصر به فرد، اگر هر بازدیدکننده ای که وارد سایت می شود یک تراکنش مالی را انجام دهد که ممکن است خرید محصولی باشد یا عضویت در همایشی باشد یا اینکه خدماتی را سفارش دهد قابل پیگیری خواهد بود و به ازای آن پورسانت تعیین شده به حساب بازاریاب مورد نظر واریز می شود.
این سیستم به صورت برنامه نویسی شده و بسیار دقیق می باشد و تمام بازدید های ارجایی از لینک منحصر به فرد قابل پیگیری است. حتی در بعضی از سیستم های همکاری در فروش این امکان وجود دارد که مثلا بازدیدکننده ای از یک لینک بازاریابی وارد سایتی شده است و در آن لحظه فقط عضو سایت شده و یک ماه بعد به سایت بازگشته و خرید خود را انجام داده است. در این صورت پورسانت این مورد هم برای فرد بازاریاب لحاظ می شود.
مورد بعدی هم استفاده از کد معرف است. شاید کد معرف را بیشتر در سیستم های زیر مجموعه گیری دیده باشید. ولی در سیستم همکاری در فروش هم قابل استفاده است ولی زیاد کاربردی نیست و اصلا پیشنهاد نمی شود از کد معرف استفاده شود.
همچنین برنامه نویسی چنین سیستمی هم برای همکاری در فروش ساده تر می باشد.
مدل بعدی کمی متفاوت تر است و نیازی به برنامه همکاری در فروش خاصی ندارد. در این روش طبق مذاکره هایی که بین دو کسب و کار صورت می گیرد همکاری در فروش انجام می شود که در ادامه مثالی از آن میزنم تا بهتر متوجه شوید.
نمونه هایی از همکاری در فروش در کسب و کارهای آنلاینهمانطور که در ابتدا اشاره کردم فقط فروشگاه های اینترنتی از همکاری در فروش استفاده نمی کنند بلکه در حال حاضر کسب و کارهای زیادی به شکل های مختلف از این سیستم برای توسعه کسب و کار خود استفاده می کنند. در ادامه کسب و کارهایی را مثال می زنم که با استفاده از سیستم های همکاری در فروش بیشتر دیده و شناخته شده اند.
نمونه ای از کسب و کارهایی که به خوبی از سیستم همکاری در فروش بهره برده اند شرکت های هاستینگ بوده اند. بسیاری از ارائه دهندگان هاست در ایران مثل شرکت های میهن وب هاست و میزبان فا به واسطه همکاری در فروش معروف شده اند و هم اکنون مشتریان زیادی به دست آورده اند.
نمونه ای دیگر سایت های آپلود فایل یا کوتاه کننده لینک هستند. سایت هایی مثل Opizo و UploadBoy هم به واسطه معرفی توسط افراد دیگر شناخته شده اند. هر کدام از آن ها به غول هایی در حوزه کاری خود تبدیل شده اند.
نمونه دیگر را می توانیم در اسنپ و تپسی و الوپیک ببینیم. با کدی که این 3 اپلیکیشن معروف در زمینه درخواست تاکسی و پیک موتوری آنلاین در محل به شما می دهند می توانید کسب درآمد کنید. هم شما اعتبار رایگان برای سفرهاتون دریافت می کنید و هم افرادی با این سرویس های خدماتی آشنا شده اند.
هم اکنون استارتاپ های معروف زیادی از این استراتژی برای بیشتر دیده شدن استفاده می کنند.
نمونه ای دیگر از همکاری در فروش را می توانیم در سایت ایوند ببینیم. در صفحه هر رویدادی که بروید قسمتی به نام “اعتبار رایگان” وجود دارد. در این قسمت ایوند از شما می خواهد تا :
لینک زیر را برای دوستانتان ارسال کنید تا ۴% خرید شان را برای ثبتنام در این رویداد هدیه بگیرند و شما نیز با هر بار خرید دوستانتان ۶% خرید شان از ایوند هدیه بگیرید.
این هم نمونه ای جالب از سیستم همکاری در فروش است که در سایت ایوند به تازگی دیده می شود.
نمونه دیگر می توان به سایت میلرلایت اشاره کرد که در زمینه ارائه سرویس ایمیل مارکتینگ فعالیت می کند. میلرلایت به ازای هر کاربری که سطح کاربریش را ارتقاء بدهد و توسط شما معرفی شده باشد 20 دلار به شما اهدا می کند.
نمونه ای دیگر می توان به سایت های پیش بینی فوتبال اشاره کرد که امروزه توسط افراد سرشناس اینستاگرامی به هواداران خود معرفی می شوند. اگر توجه کرده باشید بسیاری از افراد معروف در اینستاگرام از طریق لینکی که بیو خود گذاشته اند قصد دارند در سود حاصل شریک شوند. که البته این نمونه سایت ها غیر قانونی هستند و مجوز فعالیت ندارند.
همانطور که اشاره کردم برخی از استارت آپ ها هم از همکاری با یکدیگر برای گسترش کسب و کار خود استفاده می کنند. حتما ایمیل هایی را دریافت کرده اید که از طرف استارتاپ معروفی ارسال شده است و در آن استارتاپ دیگری معرفی شده است. به عنوان مثال استارتاپ نوار محصولات سایت فرانش را در خبرنامه ایمیلی اش به کاربرانش معرفی کرده است و همچنین فرانش هم محصولات نوار را با تخفیف 30 درصدی به اعضایش معرفی کرده است.
نمونه ای از همکاری های فرانش با دیگر استارتاپ ها :
به این همکاری ها هم می توان همکاری در فروش گفت البته از نوع سومی که عرض کردم. در این روش معمولا کسب و کارها با مذاکره و اعتماد به یکدیگر به توافق می رسند تا همکاری هایی را با هم انجام دهند.
پس همانطور که متوجه شدید همکاری در فروش مدل های مختلفی دارد و فقط محدود به فروش محصولات فیزیکی یا دیجیتالی نمی شود.